Rengöringslösningar
under vatten

Weda är specialiserade på rengöring under vatten med automatiska och halvautomatiska robotar. Vi har en lång erfarenhet inom utveckling av produkter för undervattensanvändning. Vårt mål är att hitta lösningar för alla tillämpningar av rengöring under vatten.

Läs mer om oss

 

Om Weda

Industriföretag sedan 1919

Idag har Weda specialiserat sig på rengöring under vatten med automatiska och halvautomatiska robotar. Maskinerna har utvecklats i samarbete med slutanvändarna inom poolindustrin, vatten och avloppsindustrin, och övrig industri över hela världen. Maskinerna är byggda runt den mer än 50 år gamla erfarenheten från Weda pumpen för undervattens bruk. Weda är ett privatägt bolag med tillverkningsavdelning i Södertälje och försäljning över hela världen genom ett nätverk av dotterbolag och distributörer.

Weda är internt indelat i tre olika sektorer:

Kommersiella pooler designar, bygger, och säljer poolrengörare för kommersiella poolanläggningar med höga krav på kvalitet och pålitlighet.

 

Industribassänger designar, utvecklar och säljer undervattenrengöringsutrustning för tankar, reservoarer, inom industrin t.ex. kärnkraftverk, glasbruk, stålbruk, massa och pappers anläggningar etc.

Vatten- och tjänstesektorn designar, utvecklar och säljer undervattenrengöringsutrustning för vattenverk och avloppsanläggningar. Vi utför även rengöring och inspektion på plats i vatten reservoarer.

Weda erbjuder sina kunder de bästa lösningarna baserat på kostnader, effektivitet, tillförlitlighet och miljöaspekter för vilket rengöringsjobb det än må vara.

Företagets historia i korthet

Weda har en lång historia. När företaget startades var det ett lättmetallsgjuteri som snabbt blev ett av Sveriges största. Grundaren och VD, W. Dan Bergman, lånade ut sina initialer till företagets namn. Läs mer om den i vår rika historia nedan:

 

1919
Aluminiumgjuteri Startades av W. Dan Bergman i Södertälje, Sverige. Tillverkning av husgeråd.

1939
Företaget har växt till ett av Sveriges största aluminium och magnesiumgjuteri. Tillverkning av militära varor och delar till flygplan. En av de största kunderna är Bofors AB.

1943
Weda blev uppköpt tre år tidigare av Bofors AB och har nu en Svensk pumptillverkare som kund – Flygt.

1957
Flygt startar eget gjuteri. Weda introducerar sitt eget märke av dränkbara pumpar – Weda Pumpen.

1969
Weda har nu 700 anställda och är Södertäljes största arbetsgivare.

1975
Företaget introducerar sin första bottensug. En pump med en borste och en filterpåse på utloppet.

1981
Weda introducerar sin första automatiska bottensug – B600.

1986
Introducerar B400 serien av automatiska bottensugar.

1992
Tillverkningen av pumpar upphör.

1994
Weda blir tillfrågad att hjälpa Stockholm Vatten att utveckla en maskin för rengöring av sedimenteringsbassänger. Utvecklingen av SD Systemet med slamsamlare börjar.

1995
Weda Poolcleaner blir ISO 9001 certifierade.

1996
Den första installationen av ett Weda SD System med slam samlare installeras på Lovö vattenverk i Stockholm. VR-600 för on-line rengöring av vattenreservoarer introduceras.

1997
Weda förvärvas av Eletta gruppen.

2000
Tester startas med YT-800 maskinen för rengöring av långsamfilter. Igen, målet är att kunna rengöra utan att tömma bassängen.

2002
B680 automatisk bottensug introduceras med ett nytt filtersystem och ett ergonomiskt handtag vilket gör hanteringen av bottensugen mycket enklare.

2004
Weda blir ensam leverantör av bottensugar till de OS i Athen.

2005
Flera Weda VR-600 levereras till användare runt hela världen. SD installationer görs på flera marknader.

2007
Weda blir ett privatägt bolag. Första ordrarna från Veolia, Vodokanal och andra stora vattenföretag runt om i världen.